17 Ekim 2012 Çarşamba

Gezdim, tozdum: Floransa

Selam,
Perugia gezimizi tamamladıktan sonra bir dönem İtalya Krallığına başkentlik yapmış görkemli şehir Floransa'ya geçiyoruz. Şehir, içinden geçen Arno Nehri çevresinde kurulmuş ve nehir çevresi yaşam günümüzde de oldukça aktif bir şekilde devam etmekte.
  Floransa çoğumuzun bildiği gibi Rönesansın doğduğu yer. Zaten etrafımıza baktığımızda gerek kültürü gerek mimarisiyle bunu açıkça belli etmekte. Rönesansı daha fazla yaşamak isterseniz müzeler ve tarihi binalar size oldukça yardımcı olacaktır.


Uffizi'den görüntüler



Ponte Vecchio

Ponte Vecchio, Arno Nehri üzerinde bulunan, Floransa'nın en meşhur köprüsü. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14.yüzyılda tamamlanmış. Köprünün üzerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı vb. diğer küçük dükkânlar yer alıyor. II.Dünya Savaşı sırasında bir köprüler şehri olan Floransa'nın tüm köprüleri Almanlar tarafıdan bombalanarak yıkıldığı halde, bu köprü bombalanmamış.
Uffizi dinlenme tesisleri







Neptün Heykeli Floransa Signoria Meydanı
 

Neptün Çeşmesi , Floransa'nın merkezindeki en önemli meydan olan Signoria Meydannı'nda. Bu meydanın ortasında Neptün Havuzu bulunuyor. Neptün Havuzunun ortasında mermerden yapılmış Deniz Tanrısı Neptün'ün heykeli, mermer atlar ve etrafında deniz kızları ve erkek deniz tanrıları var.
1565 yılında Bartolomeo Ammannati tarafından yapılmış. İlk yapılmaya başladığında halk tarafından çok beğenilmemiş, hatta Michelangelo bile: "Ammanato, güzelim mermeri mahfetmişsin." demiş. Ancak on yıl boyunca heykel üzerinde çalışan Ammanato ve o zamanlar yardımcısı olan geleceğin bazı ünlü heykeltraşları, işlerini bitirdiğinde çeşme çok görkemli ve modern bir hal almış. Dünya'da kendisinden sonra yapılan çoğu çeşmeye ilham kaynağı olmuş.

Giotto'nun Çan Kulesi

Uffizi


 
Palazzo Vecchio







 
Cennetin Kapısı

 
Fotoğraflardan da gördüğünüz gibi bu şehirden tarih akıyor. Tarihle ilgisi olanların kesinlikle görmesi gereken bir yer. Buraya geldikten sonra Pisa'ya uğramamak olmaz. O da artık bir dahaki posta.. :)

0 yorum:

Yorum Gönder