2 Ekim 2010 Cumartesi

Pastada Moda: Butik Pasta




Moda denilince akla ilk giyim gelsede , ilk haftamda bir pastacı kızı olarak, son zamanların en çok beğenilen ve moda olan pastaları hakkında konuşmak istiyorum. Her kutlamanın vazgeçilmezi olan pastalar, son zamanlarda şekillerini ve tatlarını değiştirmiş durumda. Günümüzde en çok beğenilen ve ilgi gören pastaları "butik pasta" denilen pastalar. Butik pasta ülkemize daha yeni gelişmeye başlasada , Avrupa özellikle Fransa'da çok eski tarihlere dayanmakta. Butik pastacılık, pastahanede gördüğümüz pastaların dışında, kendi fikirlerinizle yaratabileceğiniz pastaları ortaya çıkarıyor. Kendimden örnek vermem gerekirse, annemin bu mesleği yapması benimde ilgimi çekiyor çünkü farklı insanların , farklı fikir ve hayal güçlerini görmemi sağlıyor.Müsteriler için de farklı bir deneyim oluyor. Farklı tasarımlarının yanı sıra, butik pastalarin iç kısmıda pastahane pastalarına nazaran daha hafif ve daha lezzetli oluyor. Tabi iç malzemede müşterin seçimine kalmış.. www.pastatasarimevi.com adresine girdiğinizde bahsetmiş olduğum pasta örneklerini görebilirsiniz. PASTACILIK TARİHİ: pastacılığın başlangıcı, tarihte insanların ekmek ve daha sonrasında ekmeği , çeşitli malzemelerle tatlandırmalarına dayanıyor.pastacılık ilk olarak Roma ve Eski Yunanlılar zamanında ilerlemeye başlıyor fakat Roma İmparatorluğunun çöküşü ile büyük bir darbe alıyor. Daha sonra Amerika'nın keşfi ile , kakao ve şeker bolluğu artınca , pastacılık yeniden canlanıyor. O dönemlerde devrin kuralları ve de imtiyazlı aileler , pastaların sadece kendinelerine yapılması için çoğu pastacıyı kndi himayeleri altına alıyorlar. 1270 yılında Paris Pastacılar Birliği kuruluyor.Günümüze kadar gelen çıkaraklık bu yıllarda ilk defa bu birlik ile ortaya çıkıyor. Fransa'da pastacılığın gelişmesi Fransız Devrimi'ne dayanıyor. Sadece zengin ailelerin yanında çalışan pastacılar işlerini kaybedince Fransa'nın dörtbir yanında kendi dükkanlarını açmaya başlıyor.Böylece halkta pastacıların yaptığı tatlıları denemeye başlar.Sonuç olarak Paris'te modern pastacılık ortaya çıkar. Günümüzde moda olan butik pastalar, modern pastacılığın son örnekleridir. butik pasta, "sugarpaste " yani şeker haumuruyla kaplanıp , üstüne yine şeker hamuruyla yapılan süslemelerden oluşur. bütün malzemeler ve süsler yenilebilir şekerden hazırlanır. Gıda boyasıyla şeker hamuru istenilen renkte boyanıp , istenilen figür yaratılır. iç malzeme ise, pastahane pastalarına göre daha sert bi kekten yapılır içi ise daha az şekerli olan pastacı kreması ile doldurulur. Ortaya pastahanede gördüklerimizden daha farklı bir pasta ortaya çıkar. Butik pastaları özel olarak bir kaç pastacı yapmakta. Butik pastacıları genellike Nişantaşı ve Badat caddesinde bulabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder